De mungbonen special

De voorheen vrijwel onbekende mungboon maakt een snelle opmars in de Westerse keuken. Mungbonen zijn heerlijk in diverse gerechten, zoals salades en soepen. Wij gebruiken de mungboon om taugé te kweken. Mungbonen en taugé zorgen voor een leuke variatie op het bord met een gezond tintje. ​Het eten van gezonde voeding krijgt steeds meer aandacht. Opkomende voedingstrends, zoals gezond, duurzaam en plantaardig eten, zorgen voor nieuwe kansen voor bedrijven en consumenten.

Zowel mungbonen als taugé passen perfect bij een gezond voedingspatroon. De voordelen van het eten van mungbonen en taugé zijn in West-Europa nog niet algemeen bekend. De laatste jaren komt hier echter in hoog tempo verandering in.

In deze blog gaan we dieper in op de kracht van dit kleine boontje.

Mungbonen

De grondstof van taugé

Mungbonen, ook wel groene bonen genoemd, hebben een kleine en ovale vorm. Ze zijn te herkennen aan de olijfgroene kleur en kleine witte streep. Mungbonen zijn eetbare peulvruchten en de zaden van de Vigna Radiata. Aan deze plant groeien grote peulen van ongeveer 10 centimeter lang. De peul is het vruchtblad dat de zaden beschermt tot ze rijp zijn. Iedere peul kan tot 20 mungbonen bevatten. De gespleten versie van de mungboon wordt de ‘mung dal’ genoemd. Ze zijn te herkennen aan de gele kleur en de andere smaak. Andere bekende peulvruchten zijn:

  • Sojabonen
  • Erwten
  • Linzen
  • Kikkererwten
     

Wist je dat: in Duitsland noemen ze taugé vaak onjuist Sojasprossen en in België sojascheuten. Veel mensen denken dan ook dat taugé uit sojabonen ontkiemt. Taugé wordt echter gekweekt door het kiemen van mungbonen.


Waar komen mungbonen vandaan?

De oorsprong van de mungboon is te herleiden naar India. Vanuit daar zijn de bonen snel verspreid naar het zuiden en oosten van Azië, Afrika, Australië en Zuid-Amerika. Tegenwoordig groeien mungbonen over de hele wereld. De bonen worden tot een hoogte van 1850 meter verbouwd. Bijna 90% van de mungbonen wereldwijd groeit in Azië. In peulvruchten zitten stikstofbindende bacteriën die een positieve werking hebben op de bodemvruchtbaarheid van de grond en het milieu. In tropische klimaten verbouwen ze peulvruchten in het droge seizoen en rijst in het natte seizoen. Daardoor levert de landbouwgrond het hele jaar door inkomsten op voor de boeren. 

Van Azië naar Evers Specials

Jaarlijks kopen we bij Evers Specials grote hoeveelheden mungbonen in Azië. De mungbonen worden machinaal gesorteerd. Elk jaar transporteren wij de mungbonen vóór de moesson (regentijd). Om de kwaliteit van de bonen te waarborgen bewaren we de bonen in een droge omgeving.

Wij zijn nauw betrokken bij de mungbonenboeren. Wij geloven in de kracht van samenwerken en onderhouden sterke banden met onze mungbonen kwekers, verwerkers en exporteurs. Om het niveau van de mungbonen supplychain naar een hoger level te tillen, geven wij trainingen die open zijn voor alle mungbonenboeren in Azië op het gebied van:

  • Voedselveiligheid
  • Kweekmethoden
  • Grondstofkeuzes
  • Europese regelgeving
  • Verantwoord ondernemen
Verzameling van mungbonen

Kwaliteitscontrole en voedselveiligheid

Een goede kwaliteitscontrole is cruciaal voor de voedselveiligheid. Bij Evers Specials voeren we op verschillende momenten kwaliteitscontroles uit om de voedselveiligheid van de mungbonen te waarborgen. De eerste bulktesten worden afgenomen als de mungbonen nog in Azië zijn. Na goedkeuring van deze testsamples worden de mungbonen vrijgegeven voor vervoer naar Nijmegen. We nemen van de volledige container een steekproef van 0,5%. Die laten we uitvoerig testen op salmonella en E-coli. Zodra deze testen negatief zijn, worden de mungbonen vrijgegeven voor gebruik. De mungbonen voorraad wordt in afgesloten boxen, donker en vrij van vocht bewaard.

Mungbonen in dozen

Hoe te gebruiken?

Hoewel taugé relatief kort houdbaar is, kunt u mungbonen onder de juiste omstandigheden lang bewaren. Door de nootachtige smaak passen mungbonen goed in diverse gerechten. Kijk bijvoorbeeld eens op Smulweb voor heerlijke recepten.

Denk bijvoorbeeld aan lekkere:

  • Salades
  • Soep / dhal
  • Curry
  • IJs of gebak
  • Pasta’s of tomatensaus