Taugé is een kiemgroente en de spruit van de mungboon. De mungboon komt uit Azië, waar taugé niet meer weg te denken is uit gerechten. Taugé wordt ook steeds meer gebruikt in de Westerse keuken. Met een knapperige bite, heldere kleur en neutrale smaak hoort taugé op elk bord thuis. 

Het proces

Mungbonen oogsten

1. De grondstof:  mungbonen  

Evers Specials werkt nauw samen met boeren in Azië. De boeren zaaien en oogsten de mungbonen.   

Mungbonen verwerking en opslag

2. Ontvangst & opslag  

De mungbonen komen aan bij Evers Specials. We controleren de kwaliteit en doen verschillende kweektesten. Vervolgens slaan we de mungbonen op. 

Tauge kweekcellen vullen

3. Wassen & kweekcellen vullen  

De mungbonen worden gewassen en in water getransporteerd naar de kweekcellen. We vullen een kweekcel met een afgemeten hoeveelheid mungbonen.

Tauge machinaal oogsten

4. Ontkiemen & oogsten  

Met water en onder strikte controle van zuurstof en temperatuur ontkiemen de bonen in 7 dagen tijd tot taugé. We oogsten de taugé uit de cellen.   

Tauge schonen van wortelpunten

5. Zeven & verpakken  

We schonen de taugé van wortelpunten en bonenvliesjes. We verpakken het product in diverse formaten. Van bulk, tot kratten, of kleine zakjes.   

Vacuumkoeling en transport Evers Specials

6. Koelen & transport  

We koelen de taugé in een half uur terug tot ca. 5°C. Door vacuümkoeling bevorderen we de houdbaarheid en voedselveiligheid. We leveren de taugé uiterlijk de volgende ochtend bij de klant.  

Hoe kan je tauge bereiden?

Bereidingswijzen van taugé

De mogelijkheden met taugé zijn eindeloos. Taugé wordt het meest gebruikt in de wok, nasi of bami. Een andere bekende bereidingswijze van taugé is blancheren. Dompel de taugé een halve minuut in kokend water en haal het er daarna meteen uit. Zo blijven de vitaminen en mineralen behouden en blijft de taugé lekker knapperig. Probeer ook eens taugé als garnering in salades en soepen. Of maak taughetti, en vervang pasta door taugé.

Meer inspiratie met taugé in de keuken?

Taugé-inspiratie 


Toepassingen van taugé

Evers Specials produceert verse taugé, die op diverse manieren verwerkt kan worden. Denk bijvoorbeeld aan:

Conserven

Verpakt in glas of blik voor een lange houdbaarheid. 

Diepgevroren

Bijvoorbeeld in kant-en-klaarmaaltijden en groenteschotels. 

Snacks en convenienceproducten

Bijvoorbeeld in loempia’s. Met diepgevroren, gedroogde of verse taugé. 

Gedroogd (lucht- of vriesdrogen)

Bijvoorbeeld in instant soepen. 

Voedingswaarden van taugé

Taugé zit boordevol gezonde voedingsstoffen en is een goede bron van vitamine C en rijk aan vezels en foliumzuur. In vergelijking tot andere groenten bevat taugé daarnaast relatief veel plantaardig eiwit. In de onderstaande tabel staan de voedingswaarden van taugé. De blauw gekleurde vakken geven aan dat taugé voor dit component beter scoort dan de andere groenten. Klik op de tabel om deze te vergroten.

Voedingswaarden van tauge in een schema

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om een goede werking van onze website te kunnen garanderen en onze website gebruiksvriendelijker te maken. Voor meer uitleg over het gebruik van cookies verwijzen we naar ons privacy beleid.