Wie aan een gerecht met taugé denkt, zal waarschijnlijk denken aan de loempia. Een lekkere snack na een middag in de stad. Handig om uit de delen aan visite. Misschien haal je hem wel bij het Chinese restaurant bij jou in de buurt. Maar waar komt dit smakelijke hapje oorspronkelijk vandaan? Waarom de naam ‘loempia’? Wij zetten het in deze blog voor je op een rijtje. Ben je na het lezen van deze blog helemaal hongerig geworden? Dat komt goed uit! We delen namelijk een heerlijk recept, zodat jij deze Aziatische snack ook gewoon zelf kunt maken.

Loempia's met taugé

Oorsprong

De loempia komt oorspronkelijk uit China en wordt vaak als voorgerecht of als tussendoortje gegeten. Het gerecht heeft onder andere doorgang gevonden in de Filipijnse, de Indonesische, de Vietnamese, de Cambodjaanse en de Thaise keuken. Iedere keuken kent zijn eigen variant. Zo zijn de Vietnamese loempia’s kleiner en smaller dan de Chinese variant en zijn de velletjes van rijst- in plaats van tarwemeel gemaakt. De loempia’s in Nederland zijn juist weer veel groter in vergelijking met de oosterse varianten. Een overeenkomst tussen al deze varianten? Vaak zit er in loempia’s taugé…lekker knapperig!

 

Vers en gefrituurd

In Vietnam kun je loempia’s zowel vers (‘goi cuon’) als gefrituurd (‘cha gio’) krijgen. Goi cuon, ook wel spring rolls genoemd, zijn vers gerolde loempia’s gemaakt van gekweekte rijstvellen gevuld met rijstvermicelli, verse rauwe groenten en kruiden en garnalen of vis. Deze loempia’s worden geserveerd met een pindadipsaus, ‘nuoc mam’ (vissaus) of hoisinsaus. Cha gio zijn loempia’s gemaakt van rijstvellen die met een mengsel van varkensvlees, glasnoedels, paddenstoelen en groenten worden gevuld en gefrituurd. Deze variant wordt in Nederland vaak op de markt aangeboden. Hoewel Nederlanders deze loempia’s graag in (zoete) chilisaus dippen, gebruiken Vietnamezen eerder vissaus als dipsaus.

'Lun Pia'

Het woord ‘loempia’ is in de Nederlandse taal terecht gekomen via het koloniale verleden in Indonesië. Loempia is namelijk de oude Indonesische spelling van het Chinese woord ‘Lun Pia’, dat ‘zachte pannenkoek’ betekent. De loempia raakte in de voormalige kolonie Nederlands-Indië bekend door de komst van Zuid-Chinese handelaren.

De loempia heeft zich dus vanuit China internationaal verspreid en kent daardoor vele varianten, maar vaak zit er in iedere variant wel taugé. Wil jij leren hoe je eenvoudig een gezonde Vietnamese goi cuon maakt? Lees dan hieronder het recept van 24Kitchen!  

Vietnamese goi cuon met taugé, wortel, daikon en garnalen

Voor 4 personen, 30 minuten.

Ingrediënten

  • 32 gekookte garnalen
  • 200 g glasnoedels
  • 250 g taugé
  • 1 bos munt
  • 16 grote rijstvellen
  • 1 wortel
  • 200 g daikon
  • 100 g gezouten pinda's

Aan de slag! 

Wel de noedels circa 5 minuten in heet water, giet af en snijd fijn. Schil en snijd de wortel en daikon in dunne reepjes. Hak de pinda’s en de munt fijn. Meng voor de vulling de wortel, daikon, munt, pinda’s, taugé en noedels. Vul een schaal tot halverwege met lauwwarm water. Week hierin een rijstvel 20 sec. en leg op een schone plank. Tip: Als de rijstvellen aan de snijplank of het werkblad blijven plakken, leg ze dan op een schone, vochtige theedoek en werk snel. Verdeel de vulling over het midden van de rijstvellen en leg op ieder rijstevel 2 garnalen. Vouw het rijstvel over de vulling, vouw de zijkanten naar binnen en rol op. Serveer de dipsaus bij de spring rolls.

Dipsaus

  • 3 rode rawits
  • 1 bos koriander
  • 120 ml zoete chilisaus
  • 3 limoenen
  • 50 ml sesamolie
  • 120 ml vissaus

Snijd rawit en de koriander fijn. Meng de chilisaus met de rasp en sap van de limoenen, rawit, koriander en sesamolie en voeg vissaus naar smaak toe.

Bron recept: goedgevulde springrolls van 24 Kitchen

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om een goede werking van onze website te kunnen garanderen en onze website gebruiksvriendelijker te maken. Voor meer uitleg over het gebruik van cookies verwijzen we naar ons privacy beleid.